Inschrijven nieuwsbrief

SAM geeft Corona Tips

VOOR LEIDINGGEVENDEN & HR


1. ONLINE SAMENWERKEN 


Waarom?   
Momenteel is het belangrijk om snel online te kunnen samenwerken. SAM helpt je kiezen bij de juiste tools. Ondanks dat sommige tools online veel aandacht krijgen, bestaat er geen ‘one-size-fits-all’-oplossing. De ene tool zal beter werken voor de één en de andere voor de ander.


Wat?  
22 ultieme tools voor online samenwerken met een korte toelichting. En welke is handig voor wie? 
 

Waar?
Deze tools zijn te vinden handige via deze handige link:  

https://www.frankwatching.com/archive/2019/06/21/tools-voor-online-samenwerken/

 

2. NOODPAKKET OVERHEID CORONA    

Waarom: Noodpakket waar werkgevers een beroep op kunnen doen  in Corona tijd 

Voor wie: HR 


Wat?                

Gratis Webinar over de noodmaatregelen van de overheid: overbrugging werkbehoud. In de periode 30 maart t/m 27 april verzorgt HR Academy elke maandag om 14.00 uur een gratis online webinar over de NOW-regeling


•    Inhoud Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
•    Voorwaarden om voor de NOW in aanmerking te komen
•    Invloed van NOW op verlof, afwezigheid wegens ziekte en ontslag om andere redenen 

Waar te vinden?
Dit artikel is te vinden via deze handige link:

https://www.hracademy.nl/opleiding/gratis-webinar-noodmaatregel-overbrugging-werkbehoud-now
 


3. BESCHERMING VAN UW MEDEWERKERS IN DE LOGISTIEK 

Algemene hygiëne en organisatie van werk

Waarom: Maatregelen op de werkvloer om besmettingsgevaar terug te dringen. 

Waar: Kantoormedewerkers kunnen in veel gevallen makkelijk thuis werken. Voor de mensen die werken in een van de magazijnen of distributiecentra is dat onmogelijk. Zo zijn heftruckchauffeurs en orderpickers onmisbaar in de logistieke ketens. Een goed geoliede goederenstroom begint en eindigt daar. Een virusuitbraak binnen deze bedrijven zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor het logistieke proces en de algehele bedrijfsvoering.


Wat: Algemene hygiëne en organisatie van werk 


Waar te vinden:      

https://www.evofenedex.nl/kennis/actualiteiten/coronavirus-deze-maatregelen-kun-je-treffen-magazijn-distributiecentrum

 

Onderstaande  een lijst  met voorbeelden van maatregelen en tips: 

ALGEMENE HYGIËNE
•    Volg de hygiënemaatregelen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Spreek elkaar hier ook op aan als dit niet gebeurt. Gebruik teamborden en werkoverleggen om dit te bespreken. Hang bijvoorbeeld instructies op in de toiletten.
•    Alle medewerkers dienen bij binnenkomst van hun werkplek hun handen te desinfecteren. Alle voorzieningen dienen hiervoor aanwezig te zijn.
•    Distributiecentra worden regelmatig bezocht door externe mensen zoals: onderhoudsmonteurs, consultants, bezoekers, enzovoort. Beperk dit type bezoek tot een minimum en zorg dat bij bewaking of de receptie dat regels worden verteld en worden nageleefd.
   

PERSONEEL EN ORGANISATIE VAN WERK
•    Geef alleen eigen medewerkers en - indien nodig - uitzendkrachten toegang tot het magazijn.
•    Beperk de aanwezigheid van magazijnmedewerkers op het kantoor en andersom. Richt extra aandacht op personeel dat van afdeling wisselt indien het werk klaar is op een afdeling.
•    Houd (buitenlandse) chauffeurs buiten het magazijn en tref hiervoor voorzieningen zoals een toilet met het benodigde sanitair. Let op: het laden en lossen door eigen medewerkers kan zorgen voor vertraging in het logistieke proces. Denk daarbij ook aan juridische afspraken over de verantwoordelijkheid van de lading.
•    Probeer voor de start van een shift medewerkers in kleine groepen binnen te laten komen en zoek een andere manier van werkoverdracht, bijvoorbeeld met conference calls.
•    Probeer meerdere pauzemomenten in te plannen zodat medewerkers in kleinere groepen kunnen pauzeren of lunchen.
•    Onderzoek de mogelijkheden om aanpassingen te doen in werkshifts, zodat groepen medewerkers zoveel mogelijk van elkaar gescheiden blijven. Plan bijvoorbeeld, als de processen dat toelaten, een uur niets in. Dan komen de medewerkers van de verschillende shifts elkaar fysiek niet tegen.
•    Besteed extra aandacht aan het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Ook in situaties waar het minder nodig wordt geacht. Personeel trekt zo nodig bij het verwerken van vrachtbrieven handschoenen aan.
•    Ga ook regelmatig het gesprek aan met medewerkers over ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus. Bespreek bijvoorbeeld ook regelmatig de thuissituatie van de medewerkers. Zo voorkom je mogelijke angst over de gezondheidsrisico’s.
•    Laat de bezorgende chauffeur zelf voor ontvangst tekenen op bon of tablet met de naam van een expeditie medewerker met als toevoeging een cijfer code (geboortedatum bijv.). Zo voorkom je overhandigings-contact.


weten wat er gaat veranderen in je werk?
Sam helpt!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief